Byggmästare F. O. Larsson

I samband med att vi skulle byta några rejält rötskadade pelare på Ingemarstorp så föll en av dem isär när den landade på marken och avslöjade texten ”Strömsholmen Byggmästare F. O. Larsson Tranås, Mars 12. 1923” som varit dold för solens strålar i nästan 100 år. Nyfiken som man är undrar man vem denna man var!

Jag skickade frågan till Gösta Sanfridsson på Tranås Holavedens hembygdsförening som vidarebefordrade den till ordföranden i Tranås-Ydre släktforskarförening och raskt kom detta svar i retur från Lasse:

Byggmästare Frans Otto Larsson

Frans Otto Larsson föddes 21 juli 1853 i den lilla backstugan Löfhagen som låg på Bråmålens marker. Bråmålen tillhörde vid den tiden Säby socken men låg i den del som några år senare fördes över till Trehörna socken. Som backstugusittare hade familjen det knapert och det blev inte bättre när fadern dog fem år senare. Modern blev ensam med fyra barn, den yngsta dottern precis nyfödd (en dag gammal!). Hon klarade på något vis att sörja för barnen i tio år, men sedan blev de två yngsta, bland annat Frans Otto, ut-auktionerade på socknen.
Frans Otto hade därför en tuff barndom, men trots det lyckades han mycket bra i livet. 1870 kom han till Tranås och drygt tio år sedan var han ägare till holmen i Svartån som kallas ”Strömsholmen”. Där uppförde han flera hus, bland annat det bostadshus där han själv bodde större delen av sitt liv. På Strömsholmen startade han också 1890 en verkstad för tillverkning av byggnadssnickerier.

Frans Otto Larsson blev mycket framgångsrik som byggmästare. Bland annat byggde han Tranås tingshus, Kongsbackens sjukhem och Sparbankshuset i Tranås. Frans Otto slutade sina dagar den 7 maj 1933.

Lasse Karlsson

En ganska tragisk historia med andra ord men som ändå slutade relativt lyckligt. F. O. hade med tanke på detta fynd en stor roll att spela i Ingemarstorps omfattande ombyggnad 1923.

Mer om F.O. Larsson och hans gärning i Tranås finns att läsa i Svartån – från Säbysjön till Sommen, Kapitel 7. Från Strömsholmen till Tingshusdammen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.