Färg- och rostborttagning med elektrolys

I samband med att porten ner till jordkällaren skulle målas om blev det uppenbart att beslagen var för stora och många för att ta bort färgen med llinoljesåpa. De var dessutom rätt rostanlupna så det var läge att testa metoden med elektrolys.

Gångjärnen före och efter några timmar i elektrolysbadet – resultatet helt klart över förväntan!

Efter diverse experimenterande landade det i en traditionell batteriladdare från Biltema utan en massa automatik som förhindrar processen, en plasthink med kaustiksodalösning och ett armeringsjärn som får agera offeranod. Pluspolen på laddaren kopplas till armeringsjärnet och detaljen som skall avfärgas till minuspolen. Med laddaren inställd på 6V landade strömmen på 8A och det började snabbt bubbla och fräsa i hinken när vätgasen bildades.

Viktigt att hålla till utomhus eller i ett väl ventilerat utrymme om man inte samtidigt vill testa exklusiviteten i knallgas. Lösningen är starkt basisk så det är skyddsglasögon och plasthandskar som gäller. När man är nöjd med resultatet är det bara att tvätta av detaljerna och skydda dem på lämpligt sätt. För egen del blir det grundning med linoljemönja och slutmålning med linoljefärg innan det är dags att återmontera beslagen på dörren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.