Renovering av fönster – Bakgrund

När fönstren börjar se ut så här är det hög tid för renovering!

Ingemarstorp från 1832 har som tur är merparten ursprungsfönster kvar. De flesta fönstren har ytter- och lösa innerbågar, men några fönster har blivit bytta mot kopplade runt år 1900. Merparten bågar har munblåsta glas, men här och där har glasen i samband med tidigare renoveringar, eller där glasen helt enkelt gått sönder, har tidigare ägare valt att byta dem mot valsade eller till och med planglas. Totalt handlar det i huvudbyggnaden om ca 210 fönsterbågar som behöver omvårdnad och kärlek i varierande grad.

Träet och beslag är mestadels i väldigt gott skick, så det handlar framför allt om att få bort alla olika färglager, demontera och ev. byta glas där de ursprungliga munblåsta glasen har bytts mot valsade eller planglas, kitta och måla om.

Det finns många olika sätt att renovera fönster, men metoden som beskrivs här är den metod vi valt och som vi tycker har fungerat bra. För ordningens skull, vi inledde med att prova att ta hjälp av hantverkare för jobbet med fönstren eftersom det är så många. En lokal från trakten, en från Linköping och en från Uppsala, men tyvärr höll ingen av dem måttet och vi blev verkligen inte nöjda. Själv är (som vanligt) bäste dräng.

Fortsättning följer …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.