Fönster 1 – Demontering av beslag

Vi börjar alltid med att demontera samtliga beslag. Man kan givetvis låta dem sitta kvar, men i vårt fall har de målats över under årtionden eller till och med sekel med olika sorters färg och behöver verkligen ses över med tanke på eventuell rost och andra skador. Eftersom vi också gör samtliga våra bågar helt trärena vill vi inte ha några beslag som sitter i vägen vid borttagningen av färgen.

Varmluftpistol fungerar ganska dåligt på metall eftersom den leder bort värmen och inte gör färgen speciellt medgörlig, så vi torrskrapar istället beslagen så gott det går så att man får bort så mycket färg som möjligt och får fram skruvskallarna – något som gör det betydligt enklare att skruva ur de gamla skruvarna som ofta är rostiga och kan sitta riktigt hårt.

Det brukar också löna sig att verkligen ta bort färgen ur spåren på skruvarna innan man börjar skruva eftersom det annars är lätt att slinta med skruvmejseln och skada skruvarnas spår och göra det svårt att få bort dem.

Ytterligare en anledning till att vi försöker ta bort så mycket färg som möjligt från beslagen innan vi demonterar dem är för att det minskar risken att man skadar träet – framför allt den lilla fliken vid gångjärnen brukar lätt brytas loss om man inte är försiktig.

Skruvarna – framförallt på hörnbeslagen – brukar sällan göra någon glad. Med lite tur får man upp dem hela, men om en bit blir kvar i bågen, eller om man förstör spåret så att det inte går att skruva ur dem får man försöka få loss dem med spetstång och kanske ett litet borr. Vi väljer att kassera samtliga gamla skruvar (oavsett skick) och ersätter dem vid återmonteringen av beslagen med nya spårskruvar. Skruvbutiken.se har ett stort sortiment skruvar och man kan köpa stora förpackningar med skruv till en bråkdel av vad de kostar på byggnadsvårdsbutikerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.