Fönster 4 – Renskrapning av bågar

En del väljer att låta fast sittande färg vara kvar och skrapar bara bort lös, krakelerad eller dålig färg, men eftersom vi vill återgå till linoljefärg och få farm alla fönsterbågens frästa profiler väljer vi att ta bort allt så att vi även kan inspektera träets kvalité och så att säga börja om. Alla sätt är ju bra utom de dåliga, men vi har landat i att använda varmluftspistol för att mjuka upp färgen innan vi skrapar bort den. 

Vi tycker bäst om Speedheaters skrapor och kompletterar med en slö (!) morakniv, några skruvmejslar som passerat bäst före-datum och en liten Bacho Färgskrapa 625 med olika skär (rund, päron, dropp och trekant) – då klarar man de flesta profiler på ett bra sätt.

Renskrapningen sliter en hel del på skären så vi har många utbytesskär till speedheaterskraporna som regelbundet slipas om på en Tormek våtslipmaskin så att man alltid har bra skrapor.

Vi börjar med de plana ytorna och värmer samtidigt som man skrapar vilket vi tycker är effektivast.

När det gäller profilerna har vi landat i två arbetssätt – lite beroende på vilken typ av färg det är målat med tidigare – här får man prova sig fram. Är det “seg” plastfärg så värmer vi och “lyfter” upp färgen ur profilen med morakniv eller den avrundade skruvmejseln, men är det gammal linoljefärg så tycker vi att det funkar bäst att värma på ordentligt så att färgen blir missfärgad (utan att bränna träet så klart!) och sen låta det svalna innan man går på med profilskrapan. Färgen är då så spröd att den enkelt går att skrapa bort och den kleggar inte igen skrapan heller. Fördelen är också att man kan använda båda händerna till att styra skrapan när man först värmer och sen skrapar så att man inte riskerar att skada de ömtåliga profilerna. Man bör också tänka på att inte skrapa ”mot” träets fiberriktning då det är lätt att man flikar upp och skadar träet.

I kittfalsen börjarman med att pilla bort kittresterna med lillkiven och torskarna rent med speedheaters fjällpanelskrapa som kommer ner i falsen på ett bra sätt utan att skada träet. Om sättkittet sitter hårt i falsen plockar man fram varmluftspistolen igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.