Fönster 5 – Se över bågarna

Reparera och förbered bågarna för glasning

I detta steg gäller det att reparera eventuella skador på träet och förbereda bågarna för glasning. Träet i våra bågar som i de flesta fall är från byggåret 1832 har generellt varit väldigt friskt trots att vissa områden har stått utan kitt och/eller färg under lång tid. De reparationer som trots allt behövs brukar inskränka sig till att limma eventuella lösa bitar som lossnat vid oförsiktig borttagning av gångjärnen.

Jag använder inte PU-lim som kanske är det bästa ur ett hållfasthetsperspektiv, men vi tycker inte riktigt att det passar in i det sätt vi renoverar våra fönster utan använder vanligt vitt utelim istället.

Där det har suttit rejält rostiga och anfrätta skruvar – framförallt vid hörnjärnen – brukar vi borra ur med ett 8 mm träborr och limma i en träplugg så att det finns friskt trä att skruva i när beslagen skall återmonteras.

Om bågen är sammansatt med träpluggar som sticker upp (dom har en tendens att krypa ut med åren av någon anledning) passar jag på att knacka ner dem i nivå med bågen.

Jag slipar bågarna ganska noggrant och använder maskin på de plana ytorna och i kittfalsen, och för hand i profilerna. Av någon anledning har jag fastnat för våtslippapper (120-korn) som jag använder torrt. Anledningen är att det är ganska styvt när man viker det. Det blir då en skarp kant som man kommer ner bra med i profilerna och kan ta bort de sista resterna av färg, olja, kåda eller annat. Slippappret sätts igen rätt fort så byt papper ofta! 

De sista momenten vi gör är att stryka schellack på eventuella kvistar och även stryka kittfalsen med shellack för att försegla den och därmed förhindra att bågen drar ur olja ur kittet och gör att det torkar i förtid. Sen grundar vi hela bågen med halvolja som vi blandar själva av hälften terpentin och hälften rå linolja. Där halvoljan sugs in extra lätt som i t ex ändträ stryker man på ett flertal gånger till det känns mättat. Nu sprider sig en väldigt angenäm (men säkert väldigt ohälsosam…) doft i verkstaden.

Bågarna lämnas att torka (egentligen handlar det om oxidering) i minst ett dygn och dom har sen en väldigt trevlig, hård och jämn yta som vi tycker är ett perfekt underlag för den kommande målningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.