Detta steg tycker vi är viktigt för att kunna ta hand om glas och båge på bästa sätt. Om kittfalsen i bågen är i gott skick och även kittet sitter mestadels bra, kan man givetvis låta bli att ta ur glasen – inte minst beroende på att det alltid är en viss risk med att ta ur gamla fina munblåsta glas ur bågarna och ju större glas, desto större risk. Vi har själva kvaddat några stora glas (110 x 46 cm) som är svåra (= väldigt dyra) att ersätta. Ofta beror det på att man är oförsiktig eller att det finns någon liten spricka redan i glaset som gör att det i princip är omöjligt att ta ur det utan att det skadas. Av denna anledning börjar vi oftast med stora rutor och arbetar oss nedåt i storlekarna eftersom man då brukar kunna återanvända ett skadat stort glas i en mindre båge genom att skära ner det.
Börja med att märka upp rutorna innan du tar ur dem ur bågarna. Vi tycker att det är enklast att sätta tillbaka glasen på samma plats som dom kom ifrån – då vet man att dom passar när dom skall återmonteras.
Beroende på kittets status försöker vi ta bort så mycket som möjligt som sitter löst. Vi använder en enkel liten skrapa eller kittkniv. En del använder stämjärn, men vi ser inte riktigt vitsen med det (man riskerar även att skada träet om man är oförsiktig) utan föredrar ett instrument som kan flexa lite. Det är viktigt att man inte använder våld eller kraft eftersom man då lätt kan skada eller t om förstöra glasen.
Det kitt som inte sitter så löser att det går att pilla bort enkelt måste mjukas upp med hjälp av värme. En del använder kittlampa, vilket säkert är jättebra och dyrt, men vi nöjer oss med en enkel varmluftspistol och ser till att det inte blir för varmt på glasen genom att skydda dem med en bit masonit klädd med aluminiumfolie. Vi brukar värma ett par decimeter i taget och rör varmluftspistolen hela tiden för att minska risken med värmen. När kittet mjuknat går man på det med kittkniven/lillskrapan.
När kittet är borta plockar man bort stiften som håller glasen med en hovtång. Nu kommer det kritiska momentet att försöka få ur glasen ur bågarna och här använder vi enbart handkraft. Man tar tag runt bågen och pressar väldigt försiktigt med fingrarna underifrån och känner hur hårt/löst det sitter och förflyttar händerna runt bågen. Är det helt stumt kan det vara så att glaset är fastmålat på insidan så då kan det hjälpa att försiktigt skära i “färgskarven” och sen prova igen. Vi har till och med råkat ut för glas som var “limmade” med silikon och då fick vi skära försiktigt genom silikonet med en kniv för att få loss glaset. När glaset är helt löst runt om är det bara att försiktigt lyfta ut det ur bågen.
Avslutningsvis gör vi rent glasen med vatten/diskmedel och rakbladsskrapa och tar bort smuts, kittrester, färg och annat. Nu kan man ställa undan glasen (väl märkta!) tills det är dags att sätta in dem i bågarna igen!