Tvätterskor

Att tvätta var ett rejält tungt kvinnogöra för hundra år sedan. För byken användes tvättstugan i flygeln som hade en stor bykgryta som man kunde elda under. Eldstaden finns kvar men tyvärr är grytan sen länge borta. Tvätten släpades sen ner till en nedsänkt klappbrygga i Lillån som tyvärr inte finns kvar idag för att sköljas och ”klappas”. Vintertid eller vid dåligt väder hängdes tvätten troligen på tork på magasinsvinden för att slutligen manglas i mangelrummet i flygeln.

Vilka tvätterskorna var är tyvärr höljt i dunkel, men med största sannolikhet samlade man ihop ett tvättlag som åkte runt på gårdarna i trakten för att tvätta.

2 svar på ”Tvätterskor

  1. Klappbryggan fanns kvar vid åmynningen Lillån/Svartån då vi flyttade till Ingemarstorp 1961. Den var fyrkantig, kanske 4×4 m med 4 fyrkantiga hål (0,5×0,5 m) där man kunde gå ner och klappa tvätten på bryggan. Vår pappa Nils-Ulf visade oss hur den användes och berättade om, hur tvätterskorna ibland fick gå ner i iskallt vatten.
    Vet inte vart den tog vägen – murknade eller ”rymde” ut på Svartån efter några år?

    • Kul att höra att den fanns kvar så ”sent”. Att den skulle varit placerad så långt bort från tvättstugan, alltså ända nere vid åmynningen (där lillån och svartån möts) med tanke på att det var betydligt närmare ner till lillån nedanför flygeln, men å andra sidan fryser lillån oftare på vintern eftersom det inte är lika strömt där. Ni har inte några bilder från den tiden på brygga eller badplats? Vi vet utifrån uppgifter från familjen Nisser att det skulle funnits en badhytt nere vid åmynningen. Också något man kan se på detta flygfoto/vykort från 1946 som en vit prick där allén ner till udden tar slut. https://ingemarstorp.nu/wp-content/uploads/2022/09/Stralsnas-gard-Stralsnas-Gard-Flygfoto-1946-Privat-CK-H2652.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.